UTAUM
Tahkim
Tahkim, devlet yargısına alternatif olarak tarafların, bazı uyuşmazlıklar için özel hakemler huzurunda uyuşmazlıklarının çözülmesini istemeleri yönündeki irade açıklamasına dayanan usuli bir süreçtir. Hakemin bir uyuşmazlığı karara bağlama yetkisi tarafların buna rıza göstermesine bağlıdır.
Arbitration
Tahkim Nedir?
Tahkim, devlet yargısına alternatif olarak tarafların, bazı uyuşmazlıklar için özel hakemler huzurunda uyuşmazlıklarının çözülmesini istemeleri yönündeki irade açıklamasına dayanan usuli bir süreçtir. Hakemin bir uyuşmazlığı karara bağlama yetkisi tarafların buna rıza göstermesine bağlıdır.
Tahkim, devlet mahkemeleri nezdinde çözüm yoluna alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk veya uzlaştırmadan farklı olarak, tahkim yargılaması nihai, bağlayıcı ve icra edilebilir niteliktedir. Tahkim yargılaması kararın verilmesiyle sona erer.
Uygulanacak Mevzuat
Türk hukukunda, yabancılık unsuru bulunmayan tahkim yargılamalarında 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (“HMK”) hükümleri, yabancılık unsuru içeren uyuşmazlıklarda ise 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu (“MTK”) hükümleri uygulanmaktadır. Bunun yanında taraflar emredici hükümlere aykırı olmamak kaydıyla tahkime uygulanacak kuralları kendileri de serbestçe belirleyebilirler.
Bu anlamda UTAUM Tahkim Kuralları, Kurumsal Tahkim alanında faaliyet gösteren birçok aktörün Tahkim Kuralları incelenmek suretiyle titizlikle hazırlanmış olup tahkim yargılamasının UTAUM Kurallarına göre yapılması tavsiye edilmektedir.
Tahkimin İcra Edilebilirliği
1958 tarihli New York Sözleşmesi uyarınca, tahkim kararları Türkiye’de ve yurt dışında icra edilebilir niteliktedir. Tahkim kararlarının icrası birçok ülkede adli mahkeme kararlarının icrasından daha kolaydır.
Tahkimin Uluslararası Yatırımları Özendirmesi
Uluslararası yatırımcılar tarafından bir ülkede tahkim yolunun kullanılabilir oluşu, o ülkede yatırım yapma fikrini teşvik eder. Bunun en önemli sebebi bir uyuşmazlık doğması halinde geleneksel devlet yargısı yerine bağımsız hakemler aracılığıyla uyuşmazlığın çözülebilecek olmasıdır. Tahkim yolunun sağladığı kolaylıklar da uluslararası yatırımcıları, tahkimin var olduğu ülkelere daha çok yönelmesine sebep olmaktadır.
Tahkim Türleri
Özel kuruluşlar arasındaki ticari ilişkilerden doğan uyuşmazlıkların görüldüğü ticari tahkim, özel kişi yatırımcılar ile devletler arasında çıkan uyuşmazlıkların görüldüğü yatırım tahkimi ve devletler arasında çıkan uyuşmazlıkların görüldüğü devletlerarası tahkim en sık karşılaşılan tahkim türleridir.
Tahkim ad hoc tahkim veya kurumsal tahkim prosedürlerince yürütülebilir. Ad hoc tahkim, taraflarca kararlaştırılan kurallar veya ulusal/uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yetkilendirdikleri hakem veya hakem kurulu tarafından yürütülür. Kurumsal tahkim de ise, bir tahkim merkezi tarafından sağlanan kurallara uygun olarak tahkim yargılaması yürütülür.
Tahkimin Avantajları
Tahkim ile çözümleme; bilinen mahkeme ile çözümlemeden çok daha avantajlı konumda olup bu avantajlar, Esneklik ve Özel Bir Çözüm olması, Mahremiyet kapsamında gizli bir süreç olması, Hız ve Verimlilik açısından daha avantajlı bir çözüm sunması ve Uluslararası Uygulanabilirlik olarak sayılabilir.
UTAUM Tahkim Merkezi’nin Faydaları:
UTAUM Tahkim Merkezi, ulusal ve uluslararası tahkim uygulamasında yıllar içerisinde karşılaşılan ve çözümü zorlaştıran konular da göz önüne alınarak kurulmuş olup Merkezimizde görev alan ve uyuşmazlık konularında derhal çözüm üretebilecek uzman bilirkişiler ile alanında yetkin hakemlerle bu zorlukların aşılması hedeflenmiştir.
Bu kapsamda, Merkezimizce uygulanacak olan ulusal ve uluslararası tahkim yargılamaları; birçok yönden devlet mahkemelerindeki süreçten daha avantajlı, daha hızlı ve daha ekonomik olmasının yanı sıra uygulanacak ilkeler yönünden de bağlayıcı ve pratik olması dolayısıyla tercih edilmekte ve kesin-net sonuçlar vermektedir.
UTAUM Tahkim Kurallarına ulaşmak için TIKLAYINIZ.