ULUSLARARASI TAHKİM, ARABULUCULUK VE ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI MERKEZİ (UTAUM) YÖNERGESİ
Amaç ve Kapsam
Madde 1 – Bu Yönerge’nin amacı, arabuluculuk ve tahkime elverişli her tür uyuşmazlığın arabuluculuk, tahkim ve Med-Arb yöntemiyle çözülmesini sağlamak üzere Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezi’nin (UTAUM) kurulması ile Merkez’in yapılanmasına ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kuruluş
Madde 2 – Bu Yönerge’nin uygulanmasını sağlamak ve kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere Uluslararası Tahkim Arabuluculuk Uzlaştırmacılık Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Ve Danışmanlık Merkezi A.Ş. bünyesinde merkezi “Mutlukent Mah. 2010. Cadde No:66 Beysukent Çankaya/ANKARA” olan “Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezi (UTAUM)” kurulmuştur.
Tanımlar
Madde 3 – Bu Yönergenin uygulanmasında;
- UTAUM: Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezi’ni
- Başkan: UTAUM Merkezi Başkanı’nı,
- UTAUM Yönetim Kurulu: Uluslararası Tahkim Arabuluculuk Uzlaştırmacılık Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Ve Danışmanlık Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu’nu
- Divan: UTAUM Tahkim Divanı Başkanı ve üyelerini,
- Kurallar: UTAUM tahkim, arabuluculuk ve Med-Arb Kuralları’nı,
- Merkez: Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezini,
- Tahkim: UTAUM tarafından yürütülen tahkim yargılamasını,
- Arabuluculuk: UTAUM tarafından yürütülen Arabuluculuk uygulamasını,
- Med-Arb: UTAUM tarafından yürütülen Arabuluculuk – Tahkim (Med-Arb) uygulamasını,
- Sekreterlik: Tahkim Merkezi Divanı Genel Sekreteri ve büro personellerini,
- Yönerge: Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezi (UTAUM) Yönergesi’ni,
- UTAUM Yönetim Kurulu: Uluslararası Tahkim, Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu’nu
ifade eder.
Merkezin Görevleri
Madde 4 – (1) Merkezin görevleri şunlardır:
- a) Tahkim, Arabuluculuk ve Med-Arb uygulamasına ilişkin Kurallar’ı belirlemek ve tahkim yargılaması ile Arabuluculuk ve Med-Arb faaliyetinin yürütülmesini koordine etmek,
- b) Masraflar ve Ücretler Tarifesi’ni hazırlamak,
- c) Tahkim, Arabuluculuk ve Med-Arb faaliyeti ile ilgili tanıtım ve yayın yapmak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik etmek, desteklemek, gerçekleştirmek, bu konuda izin almış kurum, kuruluş ve özel veya tüzel kişilerle birlikte gerekli eğitim programlarını uygulamak, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla iş birliği yapmak,
- d) Gerekli görülen çalışma komisyonlarını oluşturmak.
Yapılanma
Madde 5 – (1) Merkez, Genel Sekreter’in de içinde olduğu yedi kişilik Divan üyeleri ve görevlendirilecek büro personellerinden oluşur.
(2) Başkan ve üyeler, avukatlık mesleğinde en az beş yıl tecrübeli, Baro levhasına kayıtlı avukatlar ile tahkim alanında çalışmaları bulunan öğretim üyeleri arasından UTAUM Yönetim Kurulunca iki yıl için görevlendirilir.
(3) Taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece Başkan ve Divan üyeleri ile görevlendirilen büro personelleri, uyuşmazlıkların çözümünde hakem, arabulucu veya uzlaştırmacı olarak görev alamazlar.
Tahkim Divanı ve Başkanın Görevleri
Madde 6 – (1) Tahkim Divanının görevleri şunlardır:
- a) Yönerge taslaklarını hazırlayarak UTAUM Yönetim Kurulunun onayına sunmak,
- b) Merkez nezdinde yürütülecek tahkim, arabuluculuk ve Med-Arb faaliyetlerinde uygulanacak Kurallar’ı hazırlayarak UTAUM Yönetim Kurulunun onayına sunmak,
- c) Kurallar’da verilen görevleri yerine getirmek,
- d) Faaliyet raporunu hazırlayarak UTAUM Yönetim Kuruluna sunmak.
(2) Merkezin idare ve temsil yetkisi Başkana aittir. Başkan, yokluğunda görevlerini yapmak üzere bir Divan üyesini görevlendirir.
Tahkim Divanı ve Çalışma Usulü
Madde 7 – (1) Divan üyelerinin görevlerini kabul etmesinden itibaren iki hafta içinde Divan, ilk toplantısını yapar. Divanın ilk toplantı tarihi, görev süresinin başlangıcı olarak kabul edilir.
(2) Divan, ayda en az bir kez asgari dört üyenin katılımıyla toplanır ve toplantıya katılan üyelerin oy çokluğu ile karar alır. Eşitlik halinde Başkanın oyu doğrultusunda karar alınmış sayılır.
(3) Divan, toplantılarını elektronik ortamda da yapabilir. Fiziki veya elektronik ortamda yapılan toplantılar tutanak altına alınır.
(4) Divan üyeliğinin herhangi bir sebeple sona ermesi hâlinde, bu Yönerge’nin 5. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca UTAUM Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bir üye, önceki üyenin kalan süresini tamamlamak üzere görevlendirilir.
(5) Divan üyelerinin görevi, yeni Divan oluşuncaya kadar devam eder.
(6) Divan üyeliği, ölüm; ayırt etme gücünü yitirme, yüz kızartıcı suçlardan biriyle hüküm giyme; meslekten çıkarılma, geçerli bir özür nedeni olmaksızın art arda iki kez veya bir yıl içinde üç kez toplantıya katılmama; hakemlik görevini yapmaya engel olacak fiziksel veya ruhsal hastalık veya çekilme gibi hallerde sona erer.
Sekreterlik ve Görevleri
Madde 8 – (1) Sekreterlik, Genel Sekreter ve yeteri kadar büro personelinden oluşur.
(2) Genel Sekreter, Kurallar ile Yönerge’de belirlenen görevleri yerine getirir ve Merkezin idari işlerinin yürütülmesinden sorumludur.
(3) Genel Sekreter, hakem kararlarının aslına uygunluğunu onaylama yetkisine sahiptir.
(4) Genel Sekreter, Divan nezdinde yürütülen tahkim, uzlaştırma ve arabuluculuk süreçlerine ilişkin dosya ve kararları, tahkim, arabuluculuk ve Med-Arb faaliyeti ile ilgili olarak düzenlenmiş belgeleri, sekreterlik tarafından yapılan yazışmaları, Divan tutanaklarını ve kararlarını, tüm idari yazışmaları Divan adına yapar ve Merkez arşivinde saklar.
(5) Merkezde, faaliyetlere ilişkin Genel Sekreter’in nezaretinde yeteri kadar büro personeli çalıştırılır.
Gizlilik
Madde 9 – (1) Başkan ve Divan üyeleri ile büro personelleri, görevleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve belgeleri hiçbir kişi ve kuruluşa açıklayamaz, kendisi veya başkası yararına kullanamaz.
Yürürlük
Madde 10 – (1) Bu Yönerge UTAUM Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 11 – (1) Bu Yönerge hükümlerini UTAUM Başkanı yürütür.