BİRİNCİ BÖLÜM

BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ

Amaç

Madde 1 – (1) Bu Arabuluculuk Kuralları’nın amacı, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) hükümlerine göre yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere arabuluculuğa konu olabilecek tüm özel hukuk uyuşmazlıklarının UTAUM Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi nezdinde çözümünde takip edilecek usul ve uygulama kurallarının belirlenmesidir.

Tanımlar

Madde 2 – (1) Bu Arabuluculuk Kuralları’nda,

a) Arabulucu: Arabuluculuk sürecini yürütmek üzere, uyuşmazlığın tarafları ve/veya UTAUM tarafından belirlenecek olan Adalet Bakanlığı arabuluculuk siciline kayıtlı kişi veya kişileri;
b) Arabuluculuk Kuralları: UTAUM Arabuluculuk Kuralları’nı;
c) Divan: UTAUM Arabuluculuk Divanı’nı;
d) Sekretarya: UTAUM Arabuluculuk Genel Sekreterliği’ni;
e) Merkez: UTAUM Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni;
f) Taraf: Uyuşmazlıkta yer alan kişi veya kişileri,

ifade eder.

Uygulama Alanı

Madde 3 – (1) Uyuşmazlıkların Merkez nezdinde arabuluculuk yoluyla çözülmesi için, uyuşmazlığa ilişkin Arabuluculuk Kuralları’na atıf yapan bir arabuluculuk sözleşmesinin veya dava şartı da dahil olmak üzere bir arabuluculuk şartının mevcudiyeti gereklidir. Ancak taraflar mevcut bir arabuluculuk sözleşmesi veya arabuluculuk şartı olmasa dahi gönüllü olarak Arabuluculuk Kuralları kapsamında yürütülecek arabuluculuk sürecini başlatabilirler.

İKİNCİ BÖLÜM

ARABULUCULUK SÜRECİNİN BAŞLAMASI

Arabuluculuk Talebi

Madde 4 – (1) Arabuluculuk Kuralları kapsamında yürütülecek arabuluculuk sürecini başlatmak isteyen taraf, Sekretarya’ya yazılı olarak şahsen veya posta yolu ile ya da elektronik ortamda başvuruda bulunur. Bu başvuruda yer alması gereken asgari unsurlar şunlardır:

  1. a) Tarafların adı, soyadı, unvanı, adresleri, telefon ve faks numaraları ile elektronik posta adresleri,
  2. b) Varsa taraf temsilcilerinin ve vekillerinin adı, soyadı, adresi ve diğer iletişim bilgileri,
  3. c) Uyuşmazlığın konusu, niteliği ve özelliklerine ilişkin açıklamalar,
  4. d) Talep sonucu ile birlikte değeri parayla ölçülebilen olan taleplerin tutarları ve değer tayini mümkün olmayan hallerde bu taleplerin yaklaşık parasal değerleri,
  5. e) İlgili diğer sözleşmelerle birlikte, varsa arabuluculuk sözleşmesi ve/veya arabuluculuk şartının nüshaları,
  6. f) Belirlenmiş ise arabuluculuk yeri, arabuluculuk dili, arabulucuların sayısı ve arabulucuların uzmanlık alanları gibi konulara ilişkin taraflar arasında uzlaşılan hususlar ve/veya tarafın bu konudaki beyanları,
  7. g) Bu Kurallar’ın 13. maddesinin 2. fıkrası uyarınca yatırılması gereken idari masrafların ödendiğini gösteren belge.

(2) Arabuluculuk talebine ilişkin dilekçe ve ekleri ile arabuluculuk sürecinde taraflarca Sekretarya’ya sunulacak her türlü belge, diğer taraf ve arabulucu sayılarının toplamından bir nüsha fazla olacak biçimde teslim edilir.

(3) Arabuluculuk talebine ilişkin gerekli başvuru evraklarının ve idari masrafın ödendiğini gösteren belgenin eksiksiz olarak teslim edildiği tarih, arabuluculuk sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir. Başvuru evraklarında eksikliğin bulunması halinde, Sekretarya tarafından eksikliklerin tamamlanması için başvuruda bulunan tarafa 1 haftayı aşmayacak bir süre verilir.

(4) Arabuluculuk talebine ilişkin gerekli başvuru evraklarının eksiksiz olarak sunulması sonrasında Sekretarya, arabuluculuk başvuru talebini, karşı taraf veya taraflara bildirir.

(5) Arabuluculuk sürecinde başvuran tarafa yapılacak tüm bildirimler bu maddenin 1. fıkrasının (a) bendinde belirtilen adrese yapılacak olup, adres bilgilerindeki eksiklik ve değişiklikten doğan sorumluluk başvurucuya aittir. Vekil marifetiyle yapılan başvurularda bildirimler vekilin adresine yapılacaktır.

Cevap

Madde 5 – (1) Karşı taraf, Sekretarya tarafından arabuluculuk talebine ilişkin dilekçe ve eklerin kendisine tebliğinden itibaren 2 hafta içinde cevap dilekçesini Sekretarya’ya yazılı olarak şahsen veya posta yolu ile ya da elektronik ortamda sunabilir. Cevap dilekçesinde asgari olarak aşağıdaki hususlar yer alır:

  1. a) Tarafların adı, soyadı, unvanı, adresleri, telefon ve faks numaraları ile elektronik posta adresleri,
  2. b) Var ise temsilcileri ve vekillerinin adı, soyadı, adresi ve diğer iletişim bilgileri,
  3. c) Uyuşmazlığın niteliği, özellikleri, dayanakları ve arabuluculuk talebinde belirtilen vakıalar, hukuki açıklamalar, talep veya taleplere ilişkin cevapları ile varsa karşı iddia ve taleplere yönelik açıklamalar,
  4. d) Arabuluculuk yeri, arabuluculuk dili, arabulucuların sayısı ve arabulucuların uzmanlık alanları hakkındaki beyanları.

(2) Cevap dilekçesinin bu maddenin 1. fıkrasında belirtilen süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkânsız olduğu durumlarda, bu süre zarfında Sekretarya’ya başvurulmuş olması koşuluyla cevap veren tarafa bir defaya mahsus olmak ve 2 haftayı aşmayacak ek bir süre verilebilir.

(3) Cevap dilekçesine ilişkin gerekli evraklarının eksiksiz olarak sunulması sonrasında Sekretarya, dilekçe ve eklerini başvuran taraf veya taraflara tebliğ eder.

(4) Arabuluculuk sürecinde cevap veren tarafa yapılacak tüm bildirimler bu maddenin 1. fıkrasının (a) bendinde belirtilen adrese yapılacak olup, adres bilgilerindeki eksiklik ve değişiklikten doğan sorumluluk cevap veren kişiye aittir. Vekâleten yapılan başvurularda bildirimler vekilin adresine yapılacaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

ARABULUCU

Arabulucu

Madde 6 – (1) Arabulucular, Adalet Bakanlığı nezdinde tutulan Arabulucular Sicili’ne kayıtlı gerçek kişiler arasından, uyuşmazlığın çözümüne yönelik olarak görev almak üzere seçilmiş veya Divan tarafından tayin edilmiş kişilerdir.

(2) Arabulucular, görevlerini özenle, tarafsız ve bağımsız bir biçimde ve şahsen yerine getirmekle yükümlüdür.

(3) Görevi kabul eden arabulucular, Sekretarya’ya açık iletişim bilgilerini, tecrübe, uzmanlık ve varsa uyuşmazlık konusu ile ilgili önceden gerçekleştirdikleri faaliyetlerini yazılı olarak şahsen veya posta yolu ile ya da elektronik ortamda bildirirler.

Arabulucunun Seçilmesi

Madde 7 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça ve uyuşmazlığın niteliği açıkça gerekli kılmadıkça, Divan tarafından arabuluculuk sürecinin tek arabulucu tarafından yürütüleceği kabul edilir.

(2) Taraflar Arabulucu üzerinde anlaşmamışlarsa arabulucu, Divan tarafından tayin edilir. Divan, varsa arabulucunun niteliğine yönelik taraflarca üzerinde anlaşılmış kıstasları dikkate alır.

Arabulucunun Göreve Başlaması ve İtirazlar

Madde 8 – (1) Arabulucu, Divan tarafından Arabulucunun tayinine ilişkin verilen karar ile göreve başlar. Bu karar, Sekretarya tarafından taraflara bildirilir.

(2) Taraflar, Arabulucunun tayinine ilişkin kararın kendilerine tebliğinden itibaren 1 hafta içinde, Arabulucunun tayini, göreve başlaması, yeterliliği ile tarafsızlık ve bağımsızlığı hakkındaki itirazlarını, yazılı olarak Sekretarya’ya sunabilirler. Divan, bu itirazları inceleyerek, 1 hafta içinde karar verir. Divan’ın bu konudaki kararı kesindir.

(3) Arabulucunun birbirini takip eden iki toplantıya geçerli bir mazereti olmaksızın katılmaması halinde bu durum Arabulucu tarafından derhal Sekretarya’ya bildirilir. Bu bildirimi uyuşmazlığın tarafları da yapabilir. Divan, ilgili arabulucunun yerine başka bir arabulucunun görevlendirilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirleri en kısa süre içinde alır.

(4) Arabulucunun herhangi bir nedenle görevden ayrılması, görevi yürütmek için aranan nitelikleri kaybetmesi veya istifa etmesi halinde, Divan tarafından bu arabulucunun yerine görev almak üzere 1 hafta içinde yeni bir Arabulucu tayin edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ARABULUCULUK SÜRECİ

Genel Hükümler

Madde 9 – (1) Arabulucunun tayininden itibaren 2 gün içinde Sekretarya, Başvuru ve Cevap dilekçeleri ile eklerini arabulucuya havale eder.

(2) Arabulucu, uyuşmazlığın niteliğini de dikkate alarak, uyuşmazlığı mümkün olan en kısa süre içinde ve en az maliyetle sonuçlandırmak için çaba sarf eder.

(3) Arabulucu, taraflara kendi açıklamalarını yapabilmeleri için eşit ve yeterli imkânları sunmakla yükümlüdür.

(4) Arabuluculuk sürecinde herkes, dürüstlük kuralına uygun davranmak zorundadır. Arabulucu, doğrudan arabuluculuk sürecinin süresinin uzatılması amacını taşıyan kötü niyetli taleplere yönelik gerekli tedbirleri alabilir.

(5) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabuluculuk süreci ve bu süreç içerisinde hazırlanmış bilgi ve belgeler de gizlidir.

Arabuluculuk Dili

Madde 10 – (1) Taraflar, arabuluculuk dilini serbestçe belirler. Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma bulunmadığı takdirde arabuluculuk dili Türkçe’dir.

Arabuluculuk Toplantıları

Madde 11 – (1) Arabulucu, taraflar ile birlikte ilk toplantısını, Sekretarya tarafından başvuru ve cevaba ilişkin dilekçe ile eklerinin kendisine havale edilmesinden itibaren en geç 2 hafta içinde, Divan tarafından belirlenen yerde yapar.

(2) Takip eden toplantı tarihi ve yerleri, Arabulucu tarafından her bir toplantıda ayrıca kararlaştırılır.

(3) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucu toplantılarda elektronik yollar da dahil olmak üzere her türlü iletişim vasıtasını kullanabilir.

(4) Taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümü için bilirkişi incelemesi veya uzman görüşü alınması gerektiği hallerde bilirkişiler veya uzmanlar, taraflarca, taraflar üzerinde anlaşamazlarsa arabulucu tarafından UTAUM Uzman Listesi’nden seçilecektir.

Arabuluculuğun Sona Ermesi

Madde 12 – (1) Aşağıda belirtilen hallerde arabuluculuk süreci sona erer:

  1. a) Tarafların anlaşmaya varması,
  2. b) Arabulucunun, taraflara danıştıktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesine gerek olmadığını tespit etmesi,
  3. c) Taraflardan birinin, arabuluculuk sürecinden çekildiğini bildirmesi,
  4. d) Tarafların, görüşmeler yapıldıktan sonra anlaşamamalı halinde arabuluculuk sürecini sona erdirmesi,
  5. e) Tarafların, uyuşmazlık konusu edilmiş olan talep/talepler üzerinde kısmen anlaşmaya varmaları.

(2) Arabulucu, arabuluculuk süreci sona erdiğinde bir tutanak düzenler. Bu tutanak, arabulucu ve taraflarca imzalanır ve arabulucu tarafından Sekretarya’ya ve taraflara iletilir. Taraflardan biri tutanağı imzalamak istemediği takdirde, arabulucu bunun sebebini de belirterek tutanağı imzalar.

(3) Arabuluculuk sürecinin tarafların anlaşmasıyla sona ermesi durumunda, tarafların talebi ve taraflar arasında bir tahkim anlaşmasının bulunması koşuluyla süreçte yer alan arabulucu, Divan tarafından tahkim yargılamasında görev yapmak üzere hakem olarak tayin edilebilir. Bu durumda sulh anlaşması, hakem kararı olarak tespit edilebilir.

Arabuluculuk Masrafları

Madde 13 – (1) Arabuluculuk masrafları, UTAUM Tahkim ve Arabuluculuk idari masrafları, arabulucu ücreti ve taraflarca uzman görüşü veya bilirkişi raporu alınmasına karar verilmişse UTAUM Uzman Listesi’nden seçilecek uzmanlara veya bilirkişilere ödenen ücreti içerir.

(2) Arabuluculuk süreci için başvuruda bulunan taraf, bu başvuru ile birlikte UTAUM Tahkim ve Arabuluculuk idari masraflarına karşılık olarak 2024 yılı için 2.000 TL öder. Bu masraf iade edilmez. Divan, başvuru yılına göre bu masraf miktarını yüzde elli oranında artırabileceği gibi ilgili tüm hal ve şartları dikkate alarak ek bir masrafın ödenmesini isteyebilir. Başvuruda bulunulurken idari masrafların ödendiğini gösteren belge sunulmaması halinde Sekretarya, başvuruyu işleme koymaz.

(3) Yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar hariç olmak üzere taraflarla arabulucu arasında ücretin belirlenmesi konusunda, taraflar ve arabulucu anlaşabilir; anlaşamadıkları takdirde 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca çıkartılan ilgili yıla ait Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uygulanır.

(4) Yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda arabulucu ücreti hakkında, taraflar ve arabulucu anlaşabilir; anlaşamadıkları takdirde 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümlerince her yıl çıkartılan Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uygulanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

SON HÜKÜMLER

Son Hükümler

Madde 14 – (1) Bu Kurallar’da düzenlenmemiş konularda Divan, Sekretarya ve arabulucu, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümlerine göre hareket ederler.

(2) Bu Kurallar, UTAUM Yönetim Kurulu’nun onayı üzerine yürürlüğe girer.

ÖRNEK ARABULUCULUK ŞARTI

Tarafların bu sözleşmeden kaynaklanan veya bu sözleşmeyle ilişkili olan tüm uyuşmazlıkları Uluslararası Tahkim Arabuluculuk Uzlaştırmacılık Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Ve Danışmanlık Merkezi (UTAUM) Arabuluculuk Kuralları’na göre arabuluculuk yoluyla nihai olarak çözümlenecektir. Taraflar bu sözleşmedeki arabuluculuk şartının, herhangi bir zorlama altında olmaksızın, karşılıklı müzakere edilerek oluşturulduğunu ve uyuşmazlıkların öncelikle arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinin gerçek iradelerinin ürünü olduğunu kabul ederler.

Arabuluculuk yeri Ankara’dır.

Arabuluculuk dili Türkçe)’dir.

Arabulucu sayısı 1 olacaktır.

Uyuşmazlığın esasına (Türk) Hukuku uygulanır.

Yabancılık unsuru taşımayan uyuşmazlıklarda 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca çıkartılan ilgili yıla ait Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uygulanır.

Yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda arabulucu ücreti hakkında, taraflar ve arabulucu anlaşabilir; anlaşamadıkları takdirde 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hükümlerince her yıl çıkartılan Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uygulanır.